ZAŠTITA DJEČJE KOŽE OD SUNCA

Sunčeve UV zrake neophodne su za ljudski organizam, jer sintetiziraju vitamin D u koži koji pospješuje apsorbciju kalcija neophodnog za jačanje i zdravlje kostiju, što je naručito bitno u doba djetinjstva kada se organizam razvija. Međutim pretjerano izlaganje dječje kože UV zrakama bez zaštite može dovesti do ozbiljnih posljedica.

Zbog toga što dječja koža ima drugačiju strukturu kože od kože odraslih, UV zračenje prodire duboko u slojeve kože i uzrokuje dugotrajna oštećenja, mala djeca ne bi trebala dugo boraviti na suncu, a svakako bi ih prije izlaganja suncu trebalo učinkovito zaštititi. Oštećenja koja uzrokuju UV zrake su nepopravljiva i mogu dovesti do ozbiljnih problema s kožom u odrasloj dobi (starenje kože, hiperpigmentacije, rak kože).

Budući da je dječja koža pet puta tanja i osjetljivija od kože odraslih, te ima slabije razvijenu samozaštitu, djecu do prve godine uopće ne bi trebalo izlagati suncu.

Do treće godine života dijete ime nezreo obrambeni sustav kože, njegovi melanociti, stanice koje proizvode melanin, mnogo su manje učinkovite od onih kod odraslih.

Kasnije do pete godine za otkrivene dijelove kože treba koristiti fotozaštitni faktor 50+ (za UVB i UVA zrake), ne samo na moru, nego u svim prilikama boravka dijeta na suncu.

Treba koristit kreme za zaštitu od sunca koje u sebi imaju mineralne, a ne kemijske filtere, koje ne sadrže parabene, mirise niti bojila, a poželjno je da budu vodootporne.

Kremu za zaštitu od sunca treba nanositi 30 minuta prije izlaganja suncu, a postupak se treba ponoviti svaka dva sata.

Djecu nikako nemojte izlagati suncu ou periodu od 10 sati ujutro do 17 sati poslije podne, a dobro bi bio da na glavi uvijek imaju zaštitne šeširiće koje možete pronaći i u našem web shopu www.pcelica-babyoprema.hr.

Vaša Pčelica!