UVOĐENJE ŽITARICA U BEBINU PREHRANU

Slika na kojoj se prikazuje osoba, sjedenje, prehrana, djetešce Opis je automatski generiran

 

Žitarice predstavljaju vrijedan izvor hranjivih tvari i dobru dopunu dotad isključivo mliječnoj prehrani dojenčeta. Budući da se sastoje od ugljikohidrata, visokovrijednih bjelančevina, vitamina iz B skupine, vlakana i mineralnih soli, velike su nutritivne gustoće.

Prve kašice od žitarica ne bi smijeli uvoditi prije 17. tjedna života, a trebale bi sadržavati žitarice koje ne sadrže bjelančevinu gluten kao što su riža i kukuruz. Kašice od žitarica treba pripremati od vrste mlijeka koje dijete i inače uzima.

Žitarice poput ječma, raži, heljde, prosa, kvinoje i zobi također su vrijedan izvor hranjivih tvari, ali se u dojenačku prehranu dodaju nešto kasnije, obično s navršenih 6 mjeseci starosti, kada je probavni sustav bebe znatno razvijeniji.

Kašice sa žitaricama osiguravaju dojenčetu, koje se počinje sve više aktivno kretati, potrebnu energiju za rad mišića, a vitamini B skupine sudjeluju u važnim energetskim procesima, regulaciji živčanog sustava i jačanju imuniteta. Biljna vlakna su veoma važna u poticanju probave djece, a mineralne soli sudjeluju u izgradnji kostiju i zubiju.

MLIJEČNA KAŠICA S KUKURUZNIM PAHULJICAMA

Sastojci:

220 ml majčinog ili dojenačkog mlijeka

25 g kukuruznih pahuljica (6 velikih žlica)

Priprema:

Pripremiti dojenačko ili majčino mlijeko i toplo preliti preko pahuljica u posudi za pripremanje dječjih obroka i pustiti kraće vrijeme da pahuljice omekšaju. Kada su potpuno mekane, promiješati ili propasirati da se dobije jednolična glatka smjesa bez grudica. Ako pahuljice na taj način nisu mekane, valja ih ukuhati u mlijeko i sve zajedno kuhati kraće vrijeme.

Slika na kojoj se prikazuje hrana, stol, tanjur, zdjela

Opis je automatski generiran

KAŠICA OD BANANE I KUKURUZNIH PAHULJICA

Sastojci:

150 ml majčinog ili dojenačkog mlijeka

15 g kukuruznih pahuljica (4 žlice)

80 g banane (jedna banana srednje veličine)

Priprema:

Pripremiti dojenačko mlijeko i toplo preliti preko kukuruznih pahuljica u posudi za pripremu dječjih obroka. Bananu oprati, oguliti, potpuno zdrobiti i umutiti u toplu kašicu. Sve dobro promiješati do nastanka jednolične glatke smjese.

Slika na kojoj se prikazuje tanjur, hrana, na zatvorenom, zdjela

Opis je automatski generiran

Dobar tek!

Vaša Pčelica!