ŠTO SU DOJENAČKE KOLIKE I KAKO IH LIJEČITI?

Slika na kojoj se prikazuje na zatvorenom, djetešce, ležanje, krevet Opis je automatski generiran

Kolike su razdoblje neutješnog plakanja kroz koje prolaze mnoge bebe. Karakterizira ih najmanje tri sata plakanja dnevno, tri dana tjedno, tri tjedna ili više.

Kolike, odnosno ” grčevi u trbuhu”, smatraju se simptomom bebinog nezrelog probavnog sustava.

Simptomi kolika prilično su uobičajeni i rijetko znače da je u pitanju nešto ozbiljno. Bebe obično prestanu patiti od kolika kada navrše 3-4 mjeseca.

Enzimi u majčinom mlijeku blagotvorno djeluju na razvoj crijeva, a beba majčino mlijeko znatno lakše probavlja nego dojenačku formulu.

Redovna rutina u prvim tjednima također može pomoći bebinoj probavi i zbog toga ju potičite da redovno pojede kompletan obrok umjesto da siše pomalo.

U ljekarnama postoje proizvodi koji također mogu pomoći, ali je prije toga potrebno konzultirati se sa pedijatrom ili ljekarnikom.

Kada dojite, neke namirnice kao npr. brokula, cvjetača, prokulice, kupus, čokolada, kravlje mlijeko, luk, citrusi i rajčica mogu biti problematične za bebin želudac, pa je u tim slučajevima potrebno te namirnice izbjegavati nekoliko dana.

Zamatanje bebe (swaddling) u plahtu ili šal može joj pružiti utjehu i pomoći da se osjeća sigurnije.

Ljuljanje u ljuljački ili boravak u vibrirajućoj ležaljci također mogu biti od pomoći.

Ispuštanje vjetrova iz bebinih crijeva važno je u sprječavanju kolika. Ako beba brzo jede, možda će trebati češće podrigivati. Uspravan položaj je od presudne važnosti bilo na vašem ramenu ili krilu. Pokušajte odlučno lupkati bebu po leđima u nekoliko pokreta prema gore kako biste potakli mjehuriće da se podignu i izađu.

Dojenačke kolike ne treba doživljavati kao bolest već to stresno doba života treba pokušati što smirenije doživjeti, imajući na umu da neće ostaviti posljedice.

Vaša Pčelica!