ŠTO JE FONTANELA?

Fontanela je meko vezivno tkivo koje se nalazi u bebinoj lubanji na mjestima gdje se kosti još nisu potpuno spojile.

Uloga fontanela je da omoguće preklapanje kostiju tijekom kretanja bebe kroz porođajni kanal tijekom poroda, te nesmetani rast mozga tokom prve dvije godine bebina života, kada je on najintenzivniji.

Kada se rodi, dijete ima šest fontanela: prednju, stražnju i dva para bočnih fontanela.

Na vrhu glave nalazi se prednja fontanela koja je u obliku dijamanta i može biti široka i do 5 cm. Ona se obično zatvori do bebine 2. godine života, a proces zatvaranja počinje u bebinom šestom mjesecu života. Preko nje se može izmjeriti tlak unutar lubanje i kroz nju se mogu vršiti ultrazvučni pregledi mozga.

Stražnja fontanela je trokutastog oblika i nalazi se na stražnjoj strani bebine lubanje. Ona se obično potpuno zatvori do bebinog drugog mjeseca života.

Duž šavova preostalih kostiju nalaze se još četiri manje fontanele, od kojih se dvije nazivaju sfenoidne, a dvije mastoidne fontanele. One se zatvaraju unutar par mjeseci od rođenja.

Normalne fontanele bi trebale biti u ravnini ili neznatno ispod ravnine okolnih kostiju.

Ponekad se na fontaneli može primjetiti pulsiranje, ili ispupčenje kada beba plače, što je sasvim normalna pojava.

Ukoliko je prednja fontanela trajno ispupčena ili napeta, to ukazuje na povećani intrakranijalni tlak te je u tim situacijama nužno potražiti liječničku pomoć.

Uvučena fontanela može biti znak dehidracije u bebinu organizmu i događa se kada dijete ne unosi dovoljno tekućine ili gubi više tekućine nego što je unosi. U tom slučaju također je nužno potražiti liječničku pomoć.

Unatoš krahkom izgledu, fontanela je dovoljno čvrsta da zaštiti unutrašnjost djetetove glavice i ne zahtijeva nikakvu posebnu njegu u odnosu na druge dijelove dječje glavice.

Vaša Pčelica!