SPAVANJE BEBE NA TRBUHU – DA ILI NE

C:\Users\Ivo\Downloads\image0 (11).jpeg

Pitanje o tome treba li beba spavati na trbuhu ili leđima često izaziva različita mišljenja među roditeljima, a odgovor je često temeljen na preporukama stručnjaka i individualnim potrebama djeteta.

Razlozi za spavanje na trbuhu:

Neki roditelji primjećuju da spavanje na trbuhu može olakšati izbacivanje plinova kod beba, smanjujući mogućnost nelagode.

Kod nekih beba, spavanje na trbuhu može smanjiti pojavu gastroezofagealnog refluksa (GERD), jer gravitacija pomaže u spriječavanju vraćanja želučanog sadržaja.

Spavanje na trbuha također može potaknuti razvoj jačih mišića vrata i gornjeg dijela tijela budući da beba mora podizati glavu kako bi vidjela okolinu.

Razlozi protiv spavanja na trbuhu:

Američka akademija za pedijatriju jasno preporučuje da bebe spavaju na leđima kako bi se smanjio rizik od iznenadne smrti novorođenčadi (SIDS). Položaj na trbuh može otežati disanje bebi, posebno ako ima određene zdravstvene probleme poput problema s dišnim sustavom.

Prema preporukama stručnjaka, uključujući Američku akademiju za pedijatriju, optimalan položaj za spavanje bebe je na leđima. Budući da spavanje na leđima poboljšava protok zraka, uz to ova praksa značajno smanjuje rizik od SIDS-a.

C:\Users\Ivo\Downloads\baby-boy-sleeps-on-bed-600nw-2064678845 (1).jpeg

Ako je beba budna i pod nadzorom, dopušteno je neko vrijeme držati je na trbuhu zbog određenih zdravstvenih problema.

Tek nakon navršenog prvog rođendana pedijatri preporučuju spavanje na leđima. Ukoliko je beba sklona bljuckanju, potrebno ju je staviti u bočni položaj za spavanje, ali da se pri tome osigura jastukom za bočno spavanje.

C:\Users\Ivo\Downloads\0134090_5.jpeg

Ukoliko se beba opire spavanju na leđima, probajte s vrećom za spavanje koja će ju malo držati da se ne okrene, barem u fazi dok je još jako mala.

Važno je da ste uvijek na oprezu, jer koliko god vam se čini da je beba mala, ona svakim danom raste i pomiče svoje granice.

Jastuke za bočno spavanje možete pogledati u našem web shopu na www.pcelica-babyoprema.hr

Vaša Pčelica!