SOOR ILI MLIJEČAC

Slika na kojoj se prikazuje osoba, na zatvorenom, djetešce Opis je automatski generiran

Soor ili mliječac je infekcija sluznice usne šupljine, koja se kod bebe prepoznaje po bijelo-žutim naslagama u usnoj šupljini. Naslage se najčešće nalaze na jeziku, ali se mogu pojaviti na desnima, te unutrašnjoj strani obraza.

Uzročnik te pojave je gljivica Candida Albicans koja je prisutna u organizmu svakog čovjeka. Novorođenče može imati prvi kontakt s ovom gljivicom već pri prolasku kroz porođajni kanal, ako je on inficiran gljivicama. Do infekcije kandidom kod beba dolazi zbog slabijeg imuniteta, liječenja antibioticima, nedostatka higijene duda, bočica i bradavica, ali se često javlja i u periodu izbijanja zubića i za vrijeme lakših virusnih infekcija.

Širenje gljivica otežavat će dojenje, jer će dijete tijekom hranjenja osjećati peckanje u ustima i automatski iskazivati razdraženost i nezadovoljstvo. Infekcija može prijeći iz bebinih usta na bradavice majke koja doji, te se može javiti nelagoda, svrbež, bolnost bradavica, te osjećaj probadanja u dojci. Bradavice mogu biti nadražene i sadržavati bjelkaste naslage.

Iako neugodan, soor nije opasan, ali ga je potrebno pravovremeno liječiti, kako ne bi došlo do povećavanja naslaga i proširenja prema ždrijelu i jednjaku. U slučaju da se soor proširi do želudca ili spolnih organa, dolazi i do pojave pelenskog osipa.

Ne preporučuje se mehaničko odstranjivanje naslaga prstom, jer može doći do oštećivanja sluznice, a povećava se i rizik od širenja infekcije.

Kako bi se soon uspiješno izliječio potrebno je obratiti se pedijatru, koji će postaviti dijagnozu i propisati protugljivični lijek u obliku kapi ili gela koji se nanosi na jezik i usnu šupljinu dijeteta. Istovremeno je važno tretirati i bradavice kod majke koja doji i ima simptome. Također je nužno oprati i sterilizirati dude, izdajalice i igračke koje dijete inače stavlja u usta.

Sretno!

Vaša Pčelica