SAVJETI ZA PRAVILNO KORIŠTENJE AUTOSJEDALICE

Slika na kojoj se prikazuje osoba, sjedenje, automobilsko sjedalo Opis je automatski generiran

Vrlo je važno imati odgovarajuću auto sjedalicu za vaše dijete, budući da su nesreće, nažalost, vrlo česte.

Kako bi dijete tijekom vožnje bilo sigurno u auto sjedalici važno je da auto sjedalica odgovara dobi i psiho motoričkom razvoju djeteta, da je ispravno pričvršćena i da je dijete pravilno vezano.

1. GDJE POSTAVITI AUTOSJEDALICU

Najčešći udarac u vozilo je sprijeda i zbog toga je najsigurnije mjesto za postavljanje auto sjedalice stražnje sjedalo iza suvozačevog sjedala.

2. MONTAŽA AUTOSJEDALICE SUPROTNOM SMJERU VOŽNJE

Auto sjedalice koje se postavljaju u suprotnom smjeru vožnje, u poluležećem položaju, skoro u potpunosti uklanjaju rizik teške ozljede novorođenčadi. UN-ova norma R129 navodi da djeca moraju putovati u položaju suprotnom od smjera vožnje sve dok ne navrše 15 mjeseci i ne budu do visine 76 cm.

3. MINIMALNI UVJETI ZA MONTAŽU AUTOSJEDALICE U SMJERU VOŽNJE

Dijete mora biti staro barem 15 mjeseci, mora imati preko 10 kg i mora samostalno hodati.

I kada dijete stekne sva tri minimalna uvjeta da se auto sjedalica može montirati u smjeru vožnje, preporuka je da ipak dijete vozite što duže u suprotnom smjeru vožnje, barem do njegove 4. godine.

4. ISPRAVNO MONTIRANJE AUTOSJEDALICE

Auto sjedalicu je potrebno montirati u vozilo prema uputama proizvođača.

Auto sjedalica je ispravno montirana ako je montirana pojasevima automobila u trima točkama i ne miče se više od 2 cm ( kada je povučemo lijevo-desno za sjedeći dio ili ako je pričvršćena sustavom Isofix na kojem su sve oznake indikatora zelene boje, sidrena kopča (Top Tether pojas) pravilno je ukopčana ili je postavljena potporna noga, također oboje s oznakama zelene boje.

5. ISPRAVNO VEZANJE DJETETA U AUTOSJEDALICI

Djetetova stražnjica se treba nalaziti u najdubljem dijelu autosjedalice.

Kada je auto sjedalica postavljena suprotno od smjera vožnje, trake pojasa trebaju biti provučene kroz utore u razini djetetovih ramena, ili malo ispod njih.

Kada je auto sjedalica postavljena u smjeru vožnje, trake pojasa trebaju biti provučene kroz utore u razini djetetovih ramena ili malo ispod njih.

Potrebno je da su trake pojasa ravne i nisu nigdje savinute ili zgužvane, te da ih ništa ne ometa.

Trake pojasa moraju biti zategnute tako da između pojasa i djetetove ključne kosti stane samo jedan prst.

Naslon za glavu treba namjestiti najniže do sredine ušiju.

6. DIJETE JE PRERASLO AUTOSJEDALICU

Ako ima više kilograma od ograničenja naznačena na auto sjedalici i/ili ima više centimetara od ograničenja na auto sjedalici i/ili su pojasevi auto sjedalice prenisko u odnosu na razinu ramena prema uputama proizvođača, te se ne mogu više podignuti.

Skvrčene noge, ako je dijete u suprotnom smjeru od smjera vožnje, ili glava koja izviruje iz naslona za glavu do gornje razine ušiju ako se dijete vozi u smjeru vožnje, nisu znakovi prerastanja auto sjedalice.

7. VIJEK TRAJANJA AUTOSJEDALICE

Čim se auto sjedalica montira u vozilo, može biti izložena visokim temperaturama, kao i visokim razinama intenziteta svijetlosti, pa može pokazati određene promjene vezane uz starenje.

Na svakoj auto sjedalici mora biti utisnuto ili mora biti naljepnica sa oznakom datuma i godine proizvodnje.

Auto sjedalice su dizajnirane tako da su sigurne tijekom određenog perioda korištenja, ne manje od 5 godina.

Autosjedalice spašavaju život i smanjuju rizik od teške ozljede i za više od 90%, i zbog toga nikada nemojte dopustiti vožnju djeteta izvan autosjedalice.

Vaša Pčelica