SAVJETI ZA MAKSIMALNO POVEĆANJE SNA DOJENČADI

C:\Users\Ivo\Downloads\b_211029113.jpeg

Jedna od najvažnijih potreba novorođenčadi je kvalitetan san koji podržava njihov rast, razvoj i opću dobrobit. Međutim, postizanje tog cilja može biti izazovno za mnoge roditelje.

U nastavku donosimo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da maksimalno povećate san vaše dojenčadi.

Uspostavljanje rutine spavanja pomaže vašoj bebi da razvije unutarnji biološki sat i bolje se prilagodi ciklusima spavanja. Pokušajte uvoditi nježne aktivnosti poput kupanja, masaže ili čitanja priče prije spavanja kako biste signalizirali tijelu da je vrijeme za odmor.

Osigurajte da je prostorija u kojoj vaša beba spava udobna i sigurna. Tamna, tiha i prozračena soba s udobnim madracem i odgovarajućom temperaturom pomoći će bebi da lakše zaspi i duže ostane u snu.

Naučite prepoznati znakove umora kod vaše bebe, poput trljanja očiju, žmirenja i sl. Pokušajte uhvatiti te signale i staviti bebu na spavanje prije nego što postane preumorna i razdražljiva.

C:\Users\Ivo\Downloads\og_200703157 (1).jpeg

Održavanje dosljedne dnevne rutine pomaže stabilizaciji ciklusa spavanja vaše bebe. Pokušajte pridržavati se istog rasporeda hranjenja, igre i spavanja svaki dan kako bi beba znala što može očekivati i bolje se prilagoditi.

Prije nego što stavite bebu na spavanje, budite prisutni i opušteni. Izdvojite vrijeme za nježnu interakciju, čitanje priče ili pjesmice kako biste smirili bebin um i tijelo prije nego što zaspi.

Pokušajte naučiti bebu da zaspi sama u svom krevetiću. To možete postići postavljanjem rutine za spavanje i pomažući bebi da se smiri prije nego što je stavite u krevetić. Također pokušajte bebu staviti u krevetić dok je još budna, ali pospana, kako bi naučila samostalno zaspati.

Izbjegavajte prekomjernu stimulaciju prije spavanja, poput pretjerane buke, svjetlosti ili aktivnosti koje mogu uznemiriti bebu i otežati joj zaspati.

Neka vam pristup spavanju bude prilagodljiv i otvoren za promjene. Svaka beba je jedinstvena i može zahtijevati različite metode i pristupe spavanju.

Kao roditelj, važno je brinuti se o vlastitom zdravlju i dobrobiti kako biste mogli pružiti najbolju moguću podršku svojoj bebi.

Postizanje kvalitetnog sna vaše bebe zahtijeva dosljednost, strpljenje i ljubav. Pružite podršku svojoj bebi kroz rutine, udobnost i nježnu interakciju kako bi joj omogućili najbolje uvjete za odmor i razvoj.

Vaša Pčelica!