PRVO KUPANJE BEBE

Slika na kojoj se prikazuje osoba, na zatvorenom, djetešce, zahod Opis je automatski generiran

Prvo kupanje bebe je zaista veliki korak, kako za roditelje tako i za bebu. Iako osnovne informacije o kupanju bebe, majke dobiju u rodilištu ili nakon posjete patronažne sestre, mnogim roditeljima prvo kupanje može biti izazovno i stresno.

Tijekom prvih dana života, dok je pupčana rana još svježa, preporučuje se suho pranje djeteta na podlozi, tako da svoju bebu samo nježno brišete mokrom spužvicom ili nježno tapkate mekanom gazom, kako vlaga ne bi prouzročila infekciju i zbog toga je potrebno da pupak uvijek ostane suh.

Bebu možete početi kupati u kadici nakon što pupčani batrljak otpadne. Iako mnogi roditelji kupaju svoje bebe svaki dan, stručnjaci predlažu da je dovoljno bebu kupati 2-3 puta tjedno, budući da novorođeno dijete nema razvijene mehanizme za regulaciju tjelesne temperature, pa se stoga ne znoji.

Bebu treba kupati kada je dobre volje, najbolje prije obroka, kada nije preumorna i previše gladna, te ju je potrebno postupno navikavati na rutinu kupanja prije spavanja. Iako većina beba kupanje doživljavaju kao relaksaciju, ima i onih kojim je to stresna situacija.

Prvih mjesec dana bebu treba prati u čistoj vodi i izbjegavati bilo kakve dječje šampone i ostale proizvode za kupanje.

Kada počnete koristiti proizvode za kupanje, poželjno je da budu bez sulfata, parabena, ftalata, umjetnih boja i parfema, koji mogu iritirati bebinu kožu.

Sve što Vam je potrebno za kupanje bebe je: kadica, veliki ručnik, krpica ili trljačica, termometar za vodu, pamučna pelena, odjeća za bebu, nježan sapun ili sindet, baby ulje, čista pelena, krema za guzu.

Prostorija u kojoj kupate bebu mora biti topla, odnosno temperatura ne smije biti ispod 24-25 stupnjeva. Voda u kojoj ćete kupati bebu trebala bi biti 37 stupnjeva. Temperaturu vode najlakše možete provjeriti laktom, budući da je njegova koža osjetljiva skoro kao i bebina. Za kupanje ne treba biti previše vode.

Kod kupanja postoji pravilo: od čistih dijelova prema prljavima što znači da se prvo čisti bebino lice, a na kraju međunožje i guza. Držite bebu lijevom rukom iznad kadice, tako da joj podupirete glavu i vrat, a desnom položite bebino tijelo u vodu, prvo nogice.

Pelenom, krpicom ili trljačicom namočenom vodom lagano prijeđite po rubovima bebinih očiju, usta, nosića, obrazima i vanjskom dijelu ušiju.

Nakon toga prijeđite na glavu, ako beba ima kosu, možete je oprati blagim šamponom za bebe, zatim vrat, pa trup. Posebnu pažnju potrebno je posvetiti pregibima kao što su pazusi i područje između prstiju.

Okrenite bebu tako da Vam je sada naslonjena trbuščićem na ruku. Međunožje oprezno očistite od naprijed prema natrag kako bakterije s guze ne bi došle do spolovila, nemojte na silu prevlačiti prepucij.

Ni u kojem slučaju nemojte ostavljati bebu samu bez nadzora u kadici.

Nakon kupanja, položite ju ručnik i nježno joj posušite kožu. Ako beba ima suhu kožu, namažite ju blagim uljem, stavite čistu pelenu i obucite ju.

Kadice i ostali pribor za kupanje bebe potražite na www.pcelica-babyoprema.hr

Sretno!

Vaša Pčelica