PREKRIVANJE KOLICA PELENOM KORIST ILI ŠTETA

S približavanjem ljeta većina roditelja sa svojim mališanima sve više vremena provodi na otvorenom.

Neki roditelji se za vrijeme šetnje po lijepom i sunčanom vremenu ponekad odlučuju prekriti kolica pelenom, kako bi svoje dijete zaštitili od neželjenih posljedica pretjeranog izlaganja suncu.

Uvjereni su da na taj način stvaraju sjenu pod kojom bi djetetu trebalo biti ugodno, hladno i sigurno, ali u stvarnosti to nije tako.

U takvoj situaciji temperatura unutar kolica ispod pelene postaje puno viša nego vani – može porasti čak i do 15 stupnjeva, a uz to pelena onemogućuje slobodan protok zraka, i stvara osjećaj kao da beba spava u termos boci, te ovakva situacija predstavlja značajni rizik za bebu.

Prekrivanje kolica pelenom je opasno i beba se pod njom osjeća loše, a može izazvati simptome poput ubrzanog pulsa, letargije, ubrzanog, plitkog disanja, povraćanja, pa čak i gubitka svijesti.

I zbog toga nikako nemojte prakticirati ovakav način zaštite bebe od sunčevog zračenja i topline.

Kako bi bebu zaštitili od vrućine umjesto prekrivanja kolica pelenom bolje je koristiti suncobran pričvršćen za okvir kolica.

Suncobran je idealno rješenje za šetnje u ljetnim mjesecima, zaštiti će mališana od sunca bez ometanja slobodne cirkulacije zraka.

Kako bi bebi tijekom šetnje bilo ugodnije odjenite joj laganu, široku odjeću, držite ju više u hladu, i dajte joj dovoljno tekućine tijekom toplog vremena, a ako je beba isključivo dojena, češće ju stavljajte na dojku.

Najbolje je u šetnje krenuti u najmanje vrućem dijelu dana, odnosno u ranim jutarnjim ili kasnim poslijepodnevnim satima. Tada sunce više nije toliko jako i šetnja će biti puno ugodnija.

Vaša Pčelica!