PREDNOSTI ČITANJA DJECI

Dijete razvija govorne vještine mnogo prije nego što nauči govoriti ili čitati i zbog toga je čitanje vašem djetetu odličan način da mu pomognete u razvoju govora i komunikacijskih vještina.

Čitanje priča je iznimno važno za stvaranje obostrane komunikacije između roditelja i djeteta.

Slušajući priče dijete osjeća povezanost s osobom koja mu čita, obogaćuje svoj rječnik i stvara vezu između glasova i značenja riječi. Dok sluša roditeljev glas dijete uči kako se pojedina riječ treba izreći i što ona označava, a redovitim slušanjem priča djetetu u podsvijest ulazi određeni rječnik.

Slikovnice su sjajan način da dijete bude vizualno stimulirano i angažirano, a često govore i o osjećajima koji su sastavni dio dječjeg života. Čitanje može pomoći djetetu da se s vremenom samo otvori i lakše razumije i izražava osjećaje.

Bilo bi dobro dok čitate priču, da dijete smjestite u svoje krilo kako bi ono na taj način usvajalo motoričku vještinu listanja stranica, vizualno prepoznavanje slika u slikovnicama koje odgovaraju sadržaju koji se čita, svjesnost o čitanju s lijeva na desno.

Tijekom čitanja budite izražajni, direktno usmjereni na sadržaj slikovnice, pokušajte mijenjati glasove, dramatizirati i proizvoditi zvukove.

Slušanjem priča dijete vježba slušnu pažnju, pamćenje, koncentraciju i uči kako usmjeravati fokus na zajedničku aktivnost.

Nakon čitanja potrebno je s djetetom razgovarati o sadržaju i o postupcima likova budući da će kroz anegdote u pričama moći bolje razumjeti vlastite osjećaje, strahove ili događaje s kojima se susreće.

Interaktivne knjige s preklopima koji se podižu, skočnim prozorima ili različitim teksturama na stranicama izvrsne su za stimulaciju dječjeg mozga.

I zato čitajte djeci što više, neka čitanje postane zabavni ritual prije odlazak na spavanje.

Vaša Pčelica!