POHRANJIVANJE MAJČINOG MLIJEKA

Mnoge mlade majke koje se odluče izdajati mlijeko električnom ili ručnom izdajalicom, često si postavljaju pitanje kako pravilno čuvati izdojeno mlijeko.

Vrlo je važno držati se higijene i prije izdajanja dobro oprati ruke i grudi sa sapunom i vodom, a spremnike za mlijeko sterilizirati ili oprati deterdžentom u vrućoj vodi i dobro ih isprati pod mlazom vode.

Mlijeko se može pohraniti u spremnike od tvrde plastike sa čvrstim poklopcem ili u većice posebno namijenjene za čuvanje majčinog mlijeka.

Iako se za pohranjivanje mogu koristiti i staklene posude, nisu baš najprikladnije, budući da leukociti iz mlijeka prijanjaju na staklene stijenke i gube svoju djelotvornost.

Dokazano je da majčino mlijeko sadrži neke antibakterijske tvari koje sprječavaju rast bakterija u njemu i koje mu pomažu da duže ostane svježe.

Izdojeno majčino mlijeko može se čuvati u hladnjaku (0-4 C°) najviše 4 dana, a izvan hladnjaka, na sobnoj temperaturi (0-25 C°) ne više od 4 sata.

Izdojeno mlijeko može se i zamrznuti najduže na 6 mjeseci, a poželjno je prije pohrane u zamrzivač, na bočicu ili vrećicu staviti etiketu s datumom i vremenom izdajanja.

Zamrznuto majčino mlijeko najbolje je odmrzavati premještanjem iz zamrzivača u običan hladnjak na 12 sati ili stavljanjem u toplu vodu najviše do 37C°.

Nikako ga nije dobro odmrzavati na sobnoj temperaturi ili u mikrovalnoj pećnici ili stavljanjem u kipuću vodu, budući da na taj način mlijeko može izgubiti nutritivne sastojke.

Ukoliko se zamrznuto mlijeko odleđuje uranjanjem u toplu vodu, tada ga je potrebno upotrijebiti kroz jedan sat.

Jednom odleđeno majčino mlijeko ne smije se ponovo zaleđivati.

Vaša Pčelica!