Sve za bebe…
Posjetite nas u Samoboru i uvjerite se u kvalitetu naših proizvoda.

POHRANJIVANJE MAJČINOG MLIJEKA

Mnoge mlade majke koje se odluče izdajati mlijeko električnom ili ručnom izdajalicom, često si postavljaju pitanje kako pravilno čuvati izdojeno mlijeko.

Vrlo je važno držati se higijene i prije izdajanja dobro oprati ruke i grudi sa sapunom i vodom, a spremnike za mlijeko sterilizirati ili oprati deterdžentom u vrućoj vodi i dobro ih isprati pod mlazom vode.

Mlijeko se može pohraniti u spremnike od tvrde plastike sa čvrstim poklopcem ili u većice posebno namijenjene za čuvanje majčinog mlijeka.

Iako se za pohranjivanje mogu koristiti i staklene posude, nisu baš najprikladnije, budući da leukociti iz mlijeka prijanjaju na staklene stijenke i gube svoju djelotvornost.

Dokazano je da majčino mlijeko sadrži neke antibakterijske tvari koje sprječavaju rast bakterija u njemu i koje mu pomažu da duže ostane svježe.

Izdojeno majčino mlijeko može se čuvati u hladnjaku (0-4 C°) najviše 4 dana, a izvan hladnjaka, na sobnoj temperaturi (0-25 C°) ne više od 4 sata.

Izdojeno mlijeko može se i zamrznuti najduže na 6 mjeseci, a poželjno je prije pohrane u zamrzivač, na bočicu ili vrećicu staviti etiketu s datumom i vremenom izdajanja.

Zamrznuto majčino mlijeko najbolje je odmrzavati premještanjem iz zamrzivača u običan hladnjak na 12 sati ili stavljanjem u toplu vodu najviše do 37C°.

Nikako ga nije dobro odmrzavati na sobnoj temperaturi ili u mikrovalnoj pećnici ili stavljanjem u kipuću vodu, budući da na taj način mlijeko može izgubiti nutritivne sastojke.

Ukoliko se zamrznuto mlijeko odleđuje uranjanjem u toplu vodu, tada ga je potrebno upotrijebiti kroz jedan sat.

Jednom odleđeno majčino mlijeko ne smije se ponovo zaleđivati.

Vaša Pčelica!