ODABIR I KORIŠTENJE IZDAJALICE

Sposobnost izdajanja može biti od neprocjenjive važnosti u podržavanju i produljenju vaše sposobnosti dojenja u slučajevima: ako beba ima problema sa dojenjem (u slučaju da je bolesna ili nedonošće), ako su dojke prepune, pa beba ne može prihvatiti dojku, te začepljenog mliječnog kanalića ili mastitisa kada beba nije spremna za podoj

Izdajanjem možete dodatno potaknuti odnosno povećati opskrbu mlijekom, nakon bebina sisanja, te bebi osigurati izdojeno mlijeko u slučajevima kada ne možete biti s njom.

Izdajanje je vještina koja se svladava s vremenom. Najvjerojatnije ćete u prvih nekoliko pokušaja izdojiti tek nekoliko kapi, ali najbitnije je da da se opustite, jer će tek tada tijelo početi otpuštati mlijeko na Vaš dodir ili dodir izdajalice. Važno je da dojke budu zagrijane, pa se uvijek izdajajte u toploj, ugrijanoj prostoriji. Za izdajanje će Vam trebati oko 20-30 minuta.

Postoje tri vrste izdajalica:

1. Ručna izdajalica

Ručne izdajalice su najpopularnije, relativno povoljne i lako dostupne.

Silikonski jastučić izdajalice postavi se na dojku, a nakon toga se ručno pritišće pumpica koja izvlači mlijeko iz dojke u bočicu. Ručnu izdajalicu će možda novim mamama biti teže savladati, pogotova ako imaju smanjenu količinu mlijeka.

2. Jednostruka električna izdajalica

Izdajanje je puno jednostavnije, nije potrebno ništa raditi osim namjestiti silikonski jastučić na dojku. Električna izdajalica je vrlo praktično pomagalo, s kojim ste sigurni da je svaka kap mlijeka izvučena.

3. Dvostruka električna izdajalica

Omogućuje izdajanje više mlijeka u kraćem vremenu iz obe dojke istovremeno.

Električna izdajalica su puno skuplja, pa morate biti sigurni da ćete ju dovoljno koristiti kako bi Vam se isplatila.

Prije prve upotrebe najbolje bi bilo sterilizirati izdajalicu. Svaki sljedeći put, izdajalicu bi trebalo dobro oprati deterdžentom i vrućom vodom, te temeljito isprati pod mlazom vruće vode. Nakon toga ju je najbolje staviti na papirnati ručnik da se osuši. U sterilizator se može stavljati dio koji dolazi u dodir s dojkom kao i posuda u koju će izlaziti majčino mlijeko.

Pogledajte naš web shop na www.pcelica-babyoprema.hr i izaberite izdajalicu koja će najbolje odgovarati Vašim potrebama, željama i budžetu.

Vaša Pčelica!