KAKO OBUĆI BEBU ZA ZIMSKU ŠETNJU

Pitanje kako obući bebu zimi može biti predmet konfuzije za mnoge roditelje, pogotovo za one koji su roditelji prvi put.

Budući da su šetnje dobre za zdravlje bebe, te joj pomažu ojačati imunitet, a svjež zrak poboljšava san i raspoloženje, nikako ih ne treba izbjegavati, već je potrebno dijete pravilno pripremiti i zaštiti ga od vanjskih čimbenika kojima je izloženo tijekom šetnje, posebno u nadolazećoj zimskoj sezoni.

Šetnje treba izbjegavati ako je vrijeme vjetrovito, jako hladnom, maglovito, s kišom i susnježicom.

Kako bi beba uživala u boravku na otvorenom važno je da bebina odjeća bude prilagođena godišnjem dobu.

Osnovno pravilo kod oblačenja bebe je da ju obučete slojevito te da joj stavite jedan sloj odjeće više nego sebi. Najbolje je koristiti odjeću od prirodnih materijala, kao što je pamuk.

Bebi prvo treba obući bodi i tajice te na njih dodavati dodatne slojeve, majicu dugih rukava, hlačice, te skafander ili jaknu.

Budući da su kod djece ekstremiteti i glava dijelovi tijela koji se najbrže hlade, poželjno je bebi obući kapicu, šal i rukavice, a stopala zaštiti čarapicama i čizmicama.

Ako bebu šetate u kolicima, obavezno ponesite dekicu koja će pomoći bebi zadržati toplinu ili zimsku vreću za kolica.

Ukoliko je beba pretoplo obučena pokazivat će to pretjeranom razdražljivošću, nemirom i plačem.

Je li bebi prevruće ili hladno, možete vrlo jednostavno provjeriti dodirom stražnjeg dijela vrata ili leđa. Ako je koža orošena i topla, beba je pretoplo odjevena, a ako je koža hladna potrebno je dodati još jedan sloj odjeće.

Važno je da znate da toplinu bebe nije moguće ustanoviti samo po njenim ručicama i nožicama, jer su one većinom hladnije od ostatka tijela, budući da beba još nema potpuno razvijenu termoregulaciju.

Osim toga ako je beba nekoliko puta kihnula, to ne mora značiti da joj je hladno, a isto važi i za štucanje, koje je vrlo česta pojava kod beba i u većini slučajeva nema veze s osjećajem hladnoće.

Zbog vjetra i hladnoće, bebina koža može postati suha i ispucana, te bi zbog toga zimi trebalo koristiti masniju bebi kremu za kožu.

Budući da su bebe izuzetno osjetljive na temperaturne promjene, dužinu boravka vani potrebno je postepeno povećavati i prilagođavati.

Obzirom da je zimi oko podneva najtoplije, bilo bi dobro da se bebin dnevni ritam uskladi tako da u šetnju ide svaki dan u tom istom periodu.

Vaša Pčelica!