KAKO BEBI OČISTITI NOSIĆ?

Uzrok začepljenog nosića kod beba mogu biti bakterije ili virusi koji uzrokuju prehladu,alergeni u zraku, ali i suhi zrak te dehidracija.

Zbog toga je dobro u prostoriji gdje boravi beba koristiti ovlaživač zraka ili staviti posudu s vodom ili mokar ručnik na radijator.

Budući da začepljen nos kod djece izaziva snažnu nelagodu, a nakupljeni sekret u nosu može uzrokovati probleme s hranjenjem i spavanjem, te dovesti do komplikacija (upala sinusa, upala srednjeg uha, upala donjih dišnih putova), higijena nosne šupljine je od vitalne važnosti.

Male bebe do oko pola godine ne znaju disati na usta, a do četvrte godine ne znaju sami ispuhati nos i zbog toga im je potrebna roditeljska pomoć.

U slučaju prehlade, dobro je čistiti nosić češće i time spriječiti da začepljenost kanalića doprinese pogoršanju prehlade.

Postoji nekoliko metoda čišćenja nosića:

01. Čišćenje uz pomoć fiziološke otopine i šprice

Uz pomoć šprice uzima se preporučena količina fiziološke otopine i uštrcava bebi u nos dok je dijete u ležećem položaju. Ova metoda nije potpuno sigurna zbog razmnožavanja bakterija na vršku šprice koje mogu kompromitirati cijelu bocu fiziološke otopine.

02. Čišćenje nosića uz pomoć spreja na bazi morske vode

Potrebno je bebi u ležećem položaju u svaku nosnicu uštrcati otopinu 2-6 puta dnevno i nakon toga maramicom obrisati nosić.

3. Čišćenje uz pomoć aspiratora koji su dostupni u različitim oblicima (ručni, električni ili kao nastavak za usisivač)

Aspirator je medicinski proizvod koji na  siguran i vrlo djelotvoran način pomaže u uklanjanju sekreta iz nosa. Potrebno ga je koristiti u dogovoru sa liječnikom.

Prije izvačenja sekreta potrebno je dijete polegnuti i nosić natopiti fiziološkom otopinom. Zatim jednu nosnicu začepiti, a iz druge izvlačiti sekret. Zatim isti postupak ponoviti i na drugu nosnicu.

Ne treba pretjerivati s čišćenjem nosića aspiratorom kako ne bi došlo do ozljede nosića.

U našem web shopu možete pogledati različite modele aspiratora za nos.

Vaša Pčelica!