IZ RODILIŠTA PRVO U AUTOSJEDALICU!

Rođenje djeteta je za Vas sigurno najsretniji dan u životu!

Od tog dana, puno toga se počinje mijenjati u Vašem životu, ali ono prvo i najvažnije je sigurnost i odgovornost prema Vašem djetetu. Svakako imajte na umu da je jedino ispravno pričvršćena autosjedalica te ispravno povezano dijete u njoj, najsigurniji način za vožnju do kuće! Dječje autosjedalice dizajnirane su tako da pruže djetetu optimalnu zaštitu u trenutku sudara, ovisno o fazi njegova tjelesnog razvoja. Ispravno postavljene dječje autosjedalice smanjuju rizik smrtnog stradanja dojenčadi u prometnim nesrećama za 71%, te male djece za 54%. Autosjedalice koje se postavljaju u suprotnom smjeru vožnje umanjuju rizik teških ozljeda za čak 92%.

Novorođenče ima veliku i tešku glavu u usporedbi s ostatkom tijela. Lubanja novorođenčeta je meka i savitljiva, a vrat ima slabe ligamente koji tek s vremenom ojačaju. Autosjedalice pružaju jedinstvenu i neophodnu zaštitu u potpunosti podupirući glavu, vrat i kralježnicu, od prvog dana života. Na tržištu se nalazi široka ponuda autosjedalica i sigurno ste zbunjeni i pitate se koja autosjedalica je ispravna za Vaše dijete.

Autosjedalice koje se postavaljaju suprotno od smjera vožnje s djetetom u poluležećem položaju, najbolji su izbor za novorođenče. Optimalni nagib takvih autosjedalica je oko 45 stupnjeva, jer veći nagib može dovesti do klonuća djetetove glave prema naprijed i ometanja dišnih puteva. A ako je nagib manji od 45 stupnjeva, u sudaru može doći do istezanja djetetova vrata i ozljeda djeteta tijekom eventualnog sudara.

Suprotan smjer vožnje je najsigurniji za dijete, stoga vozite svoje dijete na taj način što je duže moguće. Kako dijete raste, tako postoji potreba za kupnjom nove autosjedalice. Kategorije težina autosjedalica temelje se na djetetovoj težini i nisu izravno povezane s njegovom dobi. Zahvaljujući tome, lako možete odabrati autosjedalicu koja će pružiti najveću udobnost i sigurnost vašoj bebi.

Kategorije težina autosjedalica date su na dva načina:

1. U obliku ređenog raspona težine, npr, 0-9 kg, 9-18 kg….
2. U obliku brojčane oznake koja odgovara težinskoj kategoriji, npr. 0 (0-10 kg), 0+ (0-13 kg), I (9-18 kg), II (18-25 kg), III (15-25 kg), III (22-36 kg).

Nikada ne dopustite vožnju izvan autosjedalice, bez obzira koliko dijete plaće i koliko Vam teško bilo. S vremenom će se dijete naučiti da nema izbora i počet će gledati na svoju autosjedalicu kao na mjesto u autu koje je samo njegovo, a time i posebno.