DOBIVA LI BEBA DOVOLJNO MLIJEKA

Mnoge majke koje doje svoje bebe često si postavljaju ovo pitanje. Na sreću postoji nekoliko načina po kojima možemo znati da li je dijete sito, a beba također određenim ponašanjem može signalizirati da je uzela dovoljno mlijeka – ako zaspi ili djeluje mirno, ako je njezinu tijelo opušteno, ako su šake otvorene i opuštene.

Pogrešno je govoriti majci da doji 20 minuta na jednu, pa isto toliko na drugu dojku, budući da dijete, ako pravilno sisa može pojesti zadovoljavajuću količinu i samo na jednoj dojci.

Zadovoljavajući porast tjelesne težine najbolje govori jede li dijete dovoljno majčinog mlijeka.

Sasvim je normalno da bebe nakon rođenja izgube izgube do 10% njihove porođajne težine. U pravilu zdrava beba će u prosjeku tjedno dobivati 150 grama i najčešće se do 14. dana života vratiti na težinu pri rođenju.

Kako bi bili sigurni da beba dobiva dovoljno mlijeka važno je pratiti i broj mokrih pelena. U prvih četiri do pet dana dijete bi dnevno trebalo imati barem 6 mokrih pelena. Najčešća boja urina je bezbojna ili lagano žućkasta nakon prvih par dana života.

Vrlo je važno pratiti i boju stolice. Prva stolica (mekonijum) je tamna i ljepljiva, a nakon par dana bi trebala postati zelenkasta, a četvrtog ili petog dana senf žuta i tada se očekuju 3 do 4 pelene dnevno.

Najbolji pokazatelj da dijete prima dovoljno tekućine je koža koja je oko očiju i usta trebala biti ružičasta i vlažna.

Ukoliko beba sisa sporo i nezainteresirano, okreće glavu od dojke, to su znakovi po kojima ćete najlakše prepoznati da više nije gladna i da ju trebate prestati hraniti.

Znakovi po kojima ćete najlakše primijetiti da je beba gladna su da okreće glavu s jedne na drugu stranu, otvara usta, plazi jezik, stavlja ruku u usta, plače.

Uvijek se potrudite dati bebi da sisa prije nego što postane toliko gladna da se uznemiri.

Ukoliko primijetite znakove dehidracije organizma (da beba slabo plače, usta su joj suha ili joj se koža ne vraća u ružičastu boju kada ju stisnete), potražite pomoć pedijatra.

Vaša Pčelica!