DJECA I GLEDANJE TELEVIZIJE

Izbjegavanje televizije u današnjem svijetu, gotovo je nemoguće, te je zbog toga bitno da svaki roditelj svome djetetu odredi jasna pravila oko gledanje televizije. Pri tome posebno treba voditi računa o nekoliko faktora među kojima je su dob i osobnost djece, količini vremena provedenog pred ekranom, da li TV gledaju sami ili s nekom odraslom osobom.

Roditelji prije svega trebaju paziti koliko je neki sadržaj primjeren dobi djeteta, te ga prilagoditi djetetovoj osobnosti. Budući da djeca imaju drugačije emocionalne reakcije od odraslih, važno je ne izlagati ih stresnim sadržajima. S obzirom da su igra i istraživanje temelj dječjeg učenja, maloj djeci potrebno je što više neposredne komunikacije s drugima, ponajviše s roditeljima.

Znanstveno je dokazano da svakodnevno prekomjerno gledanje crtića dugoročno može dovesti do poremećaja u ponašanju, koncentraciji, manjeg vokabulara, pretilosti, smanjenih socijalnih vještina, povećane impuzivnosti i agresivnosti, manjku kritičnosti i površnosti u djece.

Za bebe od rođenja do 2. godine života se ne preporučuje gledanje televizije. S obzirom da je u prvoj godini senzorna integracija, tj. način na koji se male bebe uče nositi s podražajima, presudna za dječji mozak, prekomjerno gledanje TV-a blokira takav razvoj. U tom razdoblju dolazi do intenzivnog formiranja živčanog sustava novorođenčeta, a da bi se taj proces uskladio bebi je potrebna komunikaciju uživo.

Djeca mlađa od 3. godine ne bi trebala gledati TV zbog toga što brza izmjena slika i sadržaja dovodi do pretjeranog stresa na djetetov živčani sustav.

Dijete starije od 4. godine ne bi trebalo provodite više od 30 minuta dnevno gledajući TV, a svakako bi bilo poželjno da s nekom odraslom osobom raspravi o odgledanom sadržaju na Tv-u , kako bi lakše povezalo viđene informacije.

Školskoj djeci, po mišljenju stručnjaka treba ograničiti vrijeme gledanje televizije na 60 minuta dnevno.

Nakon 10. godine djeca ne bi trebala provoditi više od 90 minuta gledajući TV.

Nikako se ne preporučuje stavljanje televizora u dječju sobu, a roditelji bi ga svakako trebali ugasiti najmanje sat vremena prije spavanja, kako ne bi negativno utjecalo na djetetov san.

Uvijek je bolji izbor prije spavanja pročitati djetetu lijepo priču i na taj način mu probuditi ljubav prema knjigama.

Gledanje TV-a u umjerenim količinama i pravilnim odabirom sadržaja, nije štetno, ali uvijek treba voditi računa o tome da više vremena provedenog pred ekranima znači manje vremena za igru i združenu pažnju, te zajedničke aktivnosti.

Vaša Pčelica!