BLJUCKANJE ILI REGURGITACIJA

Slika na kojoj se prikazuje osoba, djetešce, zid, na zatvorenom Opis je automatski generiran

Bljuckanje ili regurgitacija je vraćanje hrane iz želuca u gornje dijelove probavnog sustava, odnosno pojava kada beba izbacuje kroz usta malu količinu mlijeka ili čaja.

Uzrok bljuckanju kod bebe je u nedovoljno razvijenom mišiću (sfingteru), smještenom između želuca i jednjaka.

Vraćanje hrane se javlja kao posljedica hlapljivog jela i lakog prepunjavanja želuca, progutanog zraka, tekuće hrane koja se lakše preljeva, nezrelosti, te nepotpunog zatvaranja donjeg sfinktera jednjaka, kao i pretežito ležećeg položaja bebe.

Smatra se da beba ima regurgitaciju ako bljucka dva ili više puta dnevno tokom tri ili više tjedana.

Kada se vraća mala količina hrane (mlijeka) i bez naprezanja, bljuckanje se smatra normalnom reakcijom i nije razlog za brigu sve dok beba nema poteškoća sa hranjenjem i dobiva na težini. Obično nestaje nakon prve godine života.

Bljuckanje svakako treba razlikovati od povraćanja koje podrazumjeva silovito naprezanje i grčenje želuca, te forsirano izbacivanje veće količina hrane.

Kako bi ublažili simptome bljuckanja potrudite se:

– Da se beba ne prejeda tijekom obroka.

– Često ju uspravljajte da podrigne.

– Nemojte čekati da bude previše gladna kako ne bi hlapljivo jela.

– Hranite ju u poluuspravnom položaju i držite ju u tom položaju još 20 minuta poslije jela.

– Nakon hranjenja pustite bebu da se odmori, prije nego započnete s igrom.

– Provjerite veličinu otvora na flašici, budući da bi preveliki otvor mogao stvarati prevelik dotok mlijeka.

 

– Bebi oblačite komotnu odijeću.

– Bebu stavite u povišen položaj dok leži, kako bi se antigravitacijskim mjerama smanjilo vraćanje sadržaja.

Za djecu koja jedu adaptirano mlijeko, postoje gotove dojenačke formule koje smanjuju bljuckanje a prepoznaju se po sufiksu AR (Anti-Refluks) koji se nalazi uz ime formule.

Neugodni simptom koji se javljaju kod beba, a povezani su sa bljuckanjem su stalni ili iznenadni plač, razdražljivost i bol, česta buđenja, savijanje leđa u luk nakon hranjenja, vlažno podrigivanje i štucanje.

Ukoliko su intezitet i frekvencija bljuckanja veliki te se uz to javljaju simptomi poput kašljanja, ponavljanja dišnih infekcija, pojave tragova krvi u izbljucanom sadržaju, dijete je značajno anemično, ne dobiva dovoljno na tjelesnoj masi odmah se obratite pedijatru.

U tom slučaju više se ne radi o bljuckanju kao fiziološkoj pojavi, već o bljuckanju kao jednom od simptoma gastroezofagealne refluksne bolesti (patološkom refluksu).

Vaša Pčelica!