BABY HANDLING ZA POČETNIKE

Slika na kojoj se prikazuje osoba, na zatvorenom Opis je automatski generiran

Baby handling odnosi se na ispravno postupanje s bebom pri svakodnevnim aktivnostima – podizanje, spuštanje, previjanje, držanje, hranjenje, nošenje i presvlačenje. Pravilno postupanje ima za cilj podsticanje senzomotornog razvoja. Kroz baby handling beba, zapravo, nesvjesno vježba.

Pravilan baby handling preporučuje se za svu djecu od rođenja, pa dok dijete samostalno ne prohoda, a obavezan je za djecu s neurorazvojnim smetnjama.

Vrlo je važno da roditelji na vrijeme budu upoznati sa postupcima koji će spriječiti formiranje nepravilnih pokreta kao što je zabacivanje glave unazad, križanje nogu, izvijanje trupa u most, grčenje i stezanje mišića ruku, što će otežati ili onemogućiti ono što beba treba samostalno napraviti da podigne glavu, okrene se sa leđa na stomak, osloni se o podlaktice i šake kada je na stomaku, uzme i drži igračku u ruici.

Pravilnim držanjem, bebinom mozgu šaljemo niz informacija o položajima tijela u prostoru, a bebin mozak pamti te položaje, te će ih kada za to dođe vrijeme, ponoviti baš onako kako ste ga prethodnih mjeseci učili.

Osnovno pravilo baby handlinga odnosi se na položaj djetetovih ruku i rotaciju trupa.

Ruke se pri izvođenju svih aktivnosti moraju nalaziti ispred bebina tijela, a nikako ne bi trebale zaostajati iza trupa. Rotacija trupa je bitna jer se njome razvija pokretljivost tijela i snaga mišća trupa.

Pri podizanju djeteta roditelji najčešće rade grešku tako da djetetu iz ležećeg položaja, dlanom pridržavaju vrat i glavu jednom rukom, a drugom stražnjicu i leđa. Tada djetetove ruke padnu iza tijela što je neispravan položaj.

Pravilno bi bebu trebalo podići bočno – glava i trup trebaju biti u istoj liniji, a bebine ruke i noge blago savijene ispred tijela.

Kod spuštanja bebe redoslijed bi trebao biti obrnut. Mama ili tata koji bebu drže bočno u ruci u tom položaju prvo trebaju spustiti djetetovu stražnjicu, a zatim ostatak trupa i glave.

Kod nošenja bebe, roditelji rade grešku tako što je drže potrbušno na prsim, pridržavajući joj glavu. Tada joj glava pada unatrag, a ručice ne može pokretati.

Pravilno bi se dijete trebalo nositi na ramenu u savijenom položaju u kojem je glava u sredini i lagano usmjerena prema naprijed, ali ne pada. Jednom rukom dijete se pridržava ispod stražnjice, čime se ono premješta u fetalni položaj.

Slika na kojoj se prikazuje osoba, krevet, na zatvorenom, djetešce

Opis je automatski generiran

Prilikom presvlačenja ispravno je postaviti ruku između bebinih nogu, primiti natkoljenicu i okrenuti je u polubočni položaj. Tako je dijete lagano povijeno, a ruke su ispred tijela.

Za vrijeme hranjenja bebino tijelo treba biti lagano savijeno, s obje ruke ispred tijela, nagnuto na majčina prsa. Glava bi trebala biti lagano nagnuta prema naprijed, nikako zabačena. Djetetove ruke ne smiju visjeti sa strane niti ispod majčina pazuha.

Slika na kojoj se prikazuje na zatvorenom, krevet, djetešce, osoba

Opis je automatski generiran

U početku se baby handling može činiti previše kompliciran i zahtjevan, ali kada se jednom usvoji sve kretnje će dolaziti potpuno instinktivno.

Baby handling svakako je dobar alat kojim ćete djetetu pomoći pri učenju različitih vještina i omogućiti mu kvalitetne temelje za daljnji razvoj.

Vaša Pčelica!